Logo
 

Restauracja w kontenerze czyli nietypowe oblicza gastronomii

restauracja

Restauracja w kontenerze czyli nietypowe oblicza gastronomii

Każdego roku otwiera się coraz więcej lokali gastronomicznych. Restauratorzy decydują się na oferowanie Polakom jedzenia inspirowanego kuchniami z całego świata. Oprócz ciekawej oferty potraw pokazują również klientom, że lokal można prowadzić w nietypowy sposób. W ostatnich latach na popularności zyskały między innymi mobilne restauracje, które są już standardem podczas imprez plenerowych. Ciekawym rozwiązaniem jest również inwestycja w kontener, który pozwala prowadzić biznes w niedrogi, a jednocześnie w pełni funkcjonalny i komfortowy sposób. Dlaczego warto rozważyć taką możliwość?

Dlaczego prowadzenie restauracji w kontenerze to mniejsze ryzyko? 

Właściciele restauracji w ostatnich miesiącach stanęli przed niezwykle trudnym zadaniem. Skutkiem pandemii COVID-19 było znaczące ograniczenie możliwości pracy lokali gastronomicznych. Niektóre restauracje realizowały zamówienia na wynos, a inne nie przetrwały tego trudnego czasu. Z tego samego powodu dziś osoby, które mają pomysł na biznes, boją się otwierać restauracje z uwagi na wysokie koszty, które się z tym wiążą oraz niemałe ryzyko.

W takim przypadku warto zdecydować się na inwestycję w kontener budowlany, który znacząco zmniejszy koszty związane zarówno z otwarciem biznesu, jak i jego prowadzeniem. Restauracja w kontenerze to również mniejsze ryzyko – w przeciwieństwie do tradycyjnych lokali jest obiektem mobilnym, więc właściciel nie musi obawiać się o to, czy lokalizacja jest atrakcyjna ani zmniejszać cen, aby przyciągnąć klientów. Co więcej, mobilne restauracje często działają również sezonowo, kiedy turystów jest najwięcej.

Czy restauracja w kontenerze to gorsza jakość jedzenia? 

Jeszcze jakiś czas temu kontenery kojarzyły się z miejscem, w którym trudno pracować czy funkcjonować. Jednak odkąd popularne stały się kontenery biurowe, wojskowe, a nawet szpitalne okazało się, że można w nich komfortowo pracować. Nie inaczej jest w przypadku punktów gastronomicznych. Kontener o odpowiednim metrażu pozwala nie tylko zmieścić niezbędny sprzęt czy instalację wodną i elektryczną. Można w nim również swobodnie obsługiwać klientów, a nawet zamontować klimatyzację, która znacząco podniesie komfort gości.