Kontener gastronomiczny: poznaj jego zalety!
Kontener gastronomiczny to jedna z alternatyw dla wynajmowania lub kupowania nieruchomości pod działalność gastronomiczną. Punkty gastronomiczne cieszą się bardzo dużą popularnością. Serwują one niedrogie jedzenie w miejscach wzmożonego ruchu, co powoduje, że zazwyczaj mogą liczyć na spory obrót. Na sukces takiego miejsca przekłada się wiele czynników, działań i strategii. Nie wystarczy tylko oferować swoich usług gastronomicznych w dobrej lokalizacji. Liczy się jakość jedzenia, obsługa klienta, a także nowoczesne rozwiązania, a do takich z pewnością zaliczają się kontenery gastronomiczne.
Czym są kontenery gastronomiczne?
Gotowe kontenery gastronomiczne to rodzaj pawilonów albo odpowiednio przygotowanych kontenerów morskich, które przeznaczone są do prowadzenia działalności gastronomicznej. Zazwyczaj wykonuje się je na zamówienie, według indywidualnych potrzeb oraz projektu inwestora. Wyposażone one są we wszystkie niezbędne instalacje, a także sanitariaty, aneksy i pomieszczenia gospodarcze.
Kontenery gastronomiczne nie wymagają fundamentów, dlatego mogą być zlokalizowane w dowolnym, wybranym miejscu. W każdej chwili istnieje możliwość rozbudowy danego obiektu lub przeniesienia go w inne miejsce. Co istotne, tego rodzaju kontenery gastronomiczne mogą być łączone w kompleksy o wielu różnych konfiguracjach.
Kontener gastronomiczny – wymogi sanepidu
Kontener gastronomiczny podlega tym samym zasadom sanepidu, co inne obiekty małej gastronomii. Warto zauważyć, że działanie tej instytucji oparte jest na zapisach ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. Wskazują one, że działalność gastronomiczna to produkcja i obrót środkami spożywczymi. To z kolei sprawia, że przepisy sanepidu obowiązują w każdym barze, a także lokalu serwującym i produkującym żywność. Wymagania, którym podlegają kontenery gastronomiczne dotyczą:
- jakości żywności,
- jakości wody przeznaczonej na cele gospodarcze i spożywcze,
- stanu technicznego obiektu, w jakim działa firma gastronomiczna,
- wyposażenia lokalu i wykorzystywanych narzędzi oraz sprzętów,
- osób zajmujących się dystrybucją i produkcją żywności.
Należy także pamiętać, że kontener gastronomiczny podlega ustawie o warunkach technicznych, które także muszą być przestrzegane.
Dlaczego warto wybrca kontener gastronomiczny?
W dzisiejszych czasach nikt już nie myśli o kontenerze gastronomicznym, jak o uboższej wersji restauracji. Wręcz przeciwnie! Z tego typu rozwiązania zaczyna korzystać coraz więcej firm. Ma ono sporo zalet, wśród których można wymienić:
- mobilność,
- niski koszt zakupu lub wynajmu, a także eksploatacji,
- mniej formalności związanych z prowadzeniem i otwarciem działalności gastronomicznej,
- łatwa i szybka adaptacja lokalu oraz urządzenie go w odpowiednim stylu,
- możliwość dostawienia tarasu, co pozwoli stworzyć strefę zewnętrzną dla lokalu.
Kontener gastronomiczny jest coraz częściej wybierany przed przedsiębiorców, nie tylko do prowadzenia działalności opierającej się na daniach typu fast food. Chętnie wybierają go także inwestorzy, którzy prowadzą w nim restauracje z wykwintnymi daniami.