Kontener gastronomiczny – poznaj jego zalety!
Kontener gastronomiczny to jedna z alternatyw dla wynajmowania lub kupowania nieruchomości pod działalność gastronomiczną. Pawilony gastronomiczne cieszą się obecnie bardzo dużą popularnością.
Nowoczesny design kontenerów gastronomicznych łączy estetykę z wysoką jakością wykonania, co przyciąga klientów i zapewnia wygodne warunki dla obsługi.
Zazwyczaj serwują one niedrogie jedzenie w miejscach wzmożonego ruchu co powoduje, że zazwyczaj mogą liczyć na spory obrót.
Na sukces takiego miejsca przekłada się wiele czynników, działań i strategii. Nie wystarczy tylko oferować swoich usług gastronomicznych w dobrej lokalizacji. Liczy się jakość jedzenia, obsługa klienta, a także nowoczesne rozwiązania, a do takich z pewnością zaliczają się kontenery gastronomiczne.
Czym są kontenery gastronomiczne?
Gotowe kontenery gastronomiczne to rodzaj pawilonów albo odpowiednio przygotowanych kontenerów morskich, które przeznaczone są do prowadzenia działalności gastronomicznej.
Zazwyczaj wykonuje się je na zamówienie według potrzeb oraz projektu inwestora. Wyposażone one są we wszystkie niezbędne instalacje, a także sanitariaty, aneksy i pomieszczenia gospodarcze.
Kontenery gastronomiczne mogą być przystosowane do całorocznego użytku poprzez dodatkową izolację i ogrzewanie co umożliwia prowadzenie firmy niezależnie od pory roku.
Pawilon gastronomiczny nie wymaga fundamentów, dlatego może być zlokalizowany w dowolnie wybranym miejscu.
W każdej chwili istnieje możliwość rozbudowy danego obiektu lub przeniesienia go w inne miejsce. Co istotne, tego rodzaju kontenery mogą być łączone w kompleksy o wielu różnych konfiguracjach.
Wyposażony kontener gastronomiczny zyskuje popularność na całym świecie jako nowoczesne i innowacyjne rozwiązanie.
Kontener gastronomiczny – wymogi sanepidu
Kontener gastronomiczny podlega tym samym zasadom sanepidu, co inne obiekty małej gastronomii. Warto zauważyć, że działanie tej instytucji oparte jest na zapisach ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. Wskazują one, że działalność gastronomiczna to produkcja i obrót środkami spożywczymi.
To z kolei sprawia, że przepisy sanepidu obowiązują w każdym barze, a także lokalu serwującym i produkującym żywność. Wymagania, którym podlegają kontenery gastronomiczne dotyczą:
- jakości żywności,
- jakości wody przeznaczonej na cele gospodarcze i spożywcze,
- stanu technicznego obiektu, w jakim działa firma gastronomiczna,
- wyposażenia lokalu i wykorzystywanych narzędzi oraz sprzętów,
- osób zajmujących się dystrybucją i produkcją żywności.
Należy także pamiętać, że kontener gastronomiczny podlega ustawie o warunkach technicznych, które także muszą być przestrzegane.
Zalety kontenerów gastronomicznych
Kontenery gastronomiczne oferują wiele zalet, które sprawiają, że są coraz częściej są wybierane jako optymalne rozwiązanie do świadczenia usług gastronomicznych. Poniżej przedstawiamy niektóre z nich:
Elastyczność
Kontener gastronomiczny może być wykorzystywany w różnych lokalizacjach. W centrum miasta, na plaży, na festiwalu i w wielu innych przestrzeniach.
Ekologia
Kontenery są ekologiczne i zrównoważone. Są to elementy coraz bardziej istotne dla klientów oraz samych przedsiębiorców.
Dopasowanie do potrzeb i preferencji
Pawilony gastronomiczne mogą być dostosowane do indywidualnych potrzeb i preferencji klientów. Dzięki temu można stworzyć unikalny lokal gastronomiczny, który wyróżnia się na tle konkurencji.
Mobilność
Mobilność pawilonów pod gastronomię pozwala na ich szybkie przenoszenie w inne miejsce co jest idealnym rozwiązaniem dla dynamicznie zmieniającego się rynku. Możliwość łatwego transportu sprawia, że kontenery gastronomiczne są doskonałe na eventy i imprezy plenerowe.
Oszczędność czasu i kosztów
Kontenery gastronomiczne są szybkie i tanie w budowie. Pozwalają dzięki temu na szybkie uruchomienie działalności. Brak konieczności inwestowania w tradycyjne budynki to duża oszczędność zarówno czasu, jak i pieniędzy.
Wyposażenie i koszt kontenera gastronomicznego
Nowoczesne kontenery gastronomiczne mogą być wyposażone w różne urządzenia i meble. Poniżej przedstawiamy niektóre z najczęściej spotykanych elementów wyposażenia kontenera gastronomicznego:
- Urządzenia kuchenne – Piece, lodówki, mikrofalówki i inne niezbędne sprzęty kuchenne, które umożliwiają przygotowanie różnorodnych potraw.
- Meble – Stoły, krzesła, ławy i inne elementy wyposażenia, które zapewniają komfort zarówno dla pracowników, jak i klientów.
- Wyposażenie sanitarne – Toalety, umywalki i inne niezbędne instalacje sanitarne, które spełniają wymogi sanepidu.
- Wyposażenie elektryczne – Oświetlenie, gniazdka elektryczne i inne instalacje, które zapewniają funkcjonalność i bezpieczeństwo lokalu.
Koszt kontenera gastronomicznego zależy od wielu czynników takich jak rozmiar, wyposażenie i materiały użyte do budowy.
Inwestycja w kontener gastronomiczny z wyposażeniem to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą szybko i efektywnie rozpocząć działalność gastronomiczną przystosowaną do wymagań i potrzeb rynku.
Dlaczego warto wybrać kontener gastronomiczny?
W dzisiejszych czasach nikt już nie myśli o kontenerze gastronomicznym, jak o uboższej wersji restauracji. Wręcz przeciwnie! Z tego typu rozwiązania zaczyna korzystać coraz więcej firm. Ma ono sporo zalet, wśród których można wymienić:
- mobilność,
- niski koszt zakupu lub wynajmu, a także eksploatacji,
- mniej formalności związanych z prowadzeniem i otwarciem biznesu
- łatwa i szybka adaptacja lokalu oraz urządzenie go w odpowiednim stylu,
- możliwość dostawienia tarasu, co pozwoli stworzyć strefę zewnętrzną dla lokalu.
Dodatkowo, pawilon gastronomiczny oferuje elastyczność, a ich mobilność pozwala na szybkie dostosowanie się do zmieniających potrzeb branży gastronomicznej.
Gotowy kontener gastronomiczny jest coraz częściej wybierany przez przedsiębiorców i to nie tylko do prowadzenia działalności opierającej się na daniach typu fast food.
Chętnie wybierają go także inwestorzy, którzy prowadzą w nim restauracje z wykwintnymi daniami. Kontenery restauracyjne można łatwo dostosować do potrzeb twojego biznesu, oferując spersonalizowane rozwiązania gastronomiczne.